Twitter Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon


Mimoza – Mimosa pudica 0


Mimoza este o planta de origine din regiunile tropicale si subtropicale ale Americii, Asiei, Africii. Genul cuprinde circa 300 de specii dintre care interes ornamental prezinta Mimosa pudica.
Mimoza este un arbust inalt de 60-70 cm, cu lastari spinosi. Frunzele persistente sunt penat compuse, asemanatoare ferigilor, lungi de 12-20 cm, late de 7-10 cm. Ele se repliaza daca sunt atinse si isi revin in 30-60 de minute. Florile mici de culoare roz pal sunt asezate in inflorescente sferice.
Desi nu are o infatisare placuta, mimoza este intersanta mai mult prin faptul ca la atingere frunzele se strang repede si lastarul se apleaca. Noaptea, frunzele se pliaza in mod natural.
Mimoza creste intens primavara si vara. Inflorirea se produce vara. Iarna este bine, dar nu obligatoriu sa fie trecuta printr-un usor repaus, fara ca ea sa-si piarda frunzele.
Se simte confortabil cu caldura moderata. Ii place lumina multa si chiar ceva soare direct. Vara, cand soarele este puternic, se umbreste.
Pamantul se mentine reavan din primavara pana in toamna, insa iarna se reduce udarea. Mimoza apreciaza umiditatea relativa, drept pentru care se pulverizeaza regulat cu apa. Se cultiva in orice pamant fertil si bine drenat.
Mimoza se poate inmulti prin seminte semanate primavara sau prin butasi semilemnificati executati vara. Semintele se inmoaie in apa calda inainte de insamantare.
Mimoza este o planta ca se multumeste cu o ingrijire minima; transplantarea este necesara foarte rar.

0 Responses So Far:

 
Copyright © 2011 Cultura Generala is Designed by Cerceteaza