Twitter Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon


Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata) 0


Gandac foarte cunoscut datorita ‘slabiciunii’ lui pentru cartofi, vinete si rosii. Procurarea lui este relativ facila in sezonul cald : se culege pur si simplu de pe frunzele legumelor solanacee sau direct de la agricultori (decat strivit sau otravit mai bine-n carlig).
In stadiul de adult, gandacul are corpul de 9-12 mm lungime si un colorit  galben-portocaliu, dezvoltand doua pana la trei generatii pe an. Cele doua elitre (prima pereche de aripi, cele tari) prezinta cate cinci dungi longitudinale negre, fiecare. Ierneaza in stadiul de adult in sol, la 10-90 cm adancime. Dupa perioada de hibernare, ies din pamant la sfarsitul lunii martie. Dupa o hranire intensa, specifica indivizilor ajunsi la maturitate sexuala, are loc copulatia si ponta.
Femelele vor depune ouale in grupe de cate 10-120 exemplare, pe partea inferioara a frunzelor.
Incubatia dureaza intre patru si cinci zile, urmand ca larvele sa apara la jumatatea lunii mai. Larva se dezvolta intre 15 si 30 de zile.
Larva, in stadiul maxim de dezvoltare, atinge o lungime de 12-15 mm, fiind colorata-n rosu-portocaliu, pe partile laterale fiind prezentand puncte negre bine definite. In acest stadiu larvele parasesc plantele, patrund in sol si se transforma-n pupe. In acest stadiu vor petrece intre 12 si 20 de zile urmand sa devina adultii din prima generatie.
Prima generatie se dezvolta in maxim 35 de zile, adultii aparand in a doua jumatate a lunii iunie.
Datorita aparitiei esalonate a adultilor, generatiile se suprapun.

0 Responses So Far:

 
Copyright © 2011 Cultura Generala is Designed by Cerceteaza