Twitter Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon


Stonehenge ... centrul Universului 0


Ansamblul de la Stonehenge, situat in campia Salisbury,la circa 130 Km de Londra, reprezinta unul dintre cele mai frumoase locuri preistorice din lume si unul dintre cele mai misterioase.Este misterios datorita cercului de pietre mari, verticale, a fortificatiei circulare si a inelului de gropi umplute. Nimeni nu stie cum a fost construit Stonehenge, cum au ajuns pietrele acolo si la ce au folosit.
  Pietrele verticale si cele orizontale,prin care acestea sunt unite, arta ca si cum ar fi facute din lemn, de un tamplar.Ar fi fost normal ca cei din neolitic sa foloseasca lemnul si nu piatra si la ce a servit aceasta aliniere? Un instrument de prezicere a eclipselor?
  Monumentul nu a fost construit tot o data ci treptat. Prima si cea mai importanta etapa a ansamblului de la Stonehenge era o constructie mare si rotunda, din lemn, inconjurata de un sant circular. Ramasitele acestei fortificatii, construite intre 3200 si 2700 i.e.n. sunt inca visibile in ciuda eroziunilor. Ridicatura avea cam 2 m inaltime si 6 m latime si un diametru de circa 98 m. Constructia de lemn era cam de 30 m in diagonala si se crede ca avea acoperis de paie dar azi a mai ramas putin din ea. Intrarea principala era la sud. Constructia centrala era probabil o capela funerara. Apoi au fost sapate cele 56 de gropi, intr-un cerc in interiorul fortificatiei. multe dintre ele contin ramasite umane dar dupa cercetari s-a vazut ca gropile fusesera construite cu mult timp inainte sa fie pusa cenusa in ele.

In anii '60, astronomul Gerald Hawkins a afirmat ca 
monumentul era un "calculator" al epocii de piatra de prezicere al eclipselor sau loc unde se desfasurau ritualuri.
  Modul in care acest monument a fost construit ramane o enigma pentru ca nu se stie cum au fost aduse pietrele, construite din stanci de dolerit albastru ( care se gasea la o departare de 200 Km fata de Stonehenge ), grele de 80 de tone. Mai sunt si 81 de bolovani, fiecare avand 50 de tone, sunt din granit dur si se puteau extrage dintr-o stanca aflata la o departare de 35 Km. 30 de bolovani au fost ridicati apoi vertical. Cum au fost adusi? Astazi au mai ramas aproximativ jumatate din pietrele originale . Enigmaticul Stonehenge ramane fara raspunsuri si pe viitor. 

0 Responses So Far:

 
Copyright © 2011 Cultura Generala is Designed by Cerceteaza